Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белово спорят за близо 200 хиляди дка гори

Снимка: Кети Тренчева

Спор за собствеността на близо 200 хиляди декара гори създаде сериозно напрежение между община Белово и държавното горско стопанство.  От два дни кметът Костадин Варев е забранил превозването на добиваната в спорната територия дървесина. За да не се стигне до по-сериозни конфликти, директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов покани на спешна среща в Благоевград кмета на община Белово.

Спорът е правен и в същото време институционално абсурден. С решение от 2010 г. Окръжният съд в Пазарджик признава държавата като собственик. През 2013 година решението окончателно  потвърждава  и  Върховният касационен съд. 

През септември миналата година  изненадващо  службата по  земеделие и гори в Белово, която е поделение на Министерството на земеделието и храните излиза с решение, признаващо  общината като собственик на горската територия и процедира въвод във владение. 

Конфликтът между Държавното горско стопанство и местната власт  ескалира заради  приходите от добиваната дървесина, договорите за която са подписани с държавното предприятие.  

Със заповед на кмета  охранителни фирми спират извозването на дървесината. Казусът може и трябва да бъде решен бързо, категорични са  и кметът и директорът на  Югозападното държавно предприятие:

Или Министерство на земеделието, или съдът ще каже на чия страна е истината. Няма нужда да продължава това безсмислено напрежение, което имаше последните два дена с охранителни фирми, спиране на транспортирането.

В очакване на решение по казуса  Югозападното държавно предприятие и кметът на Белово  се разбраха до края на месеца  фирмите да добиват дървесина, но да не я извозват. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44