Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните власти чакат разрешение от екоминистерството, за да започнат изграждането на отводнителни съоръжения на река Батовска

Снимка: Венелина Попова

Местните власти чакат разрешение от екоминистерството, за да започнат изграждането на отводнителни съоръжения на река Батовска, която наводни 6 хотела в курорта Албена през миналата година. Обезопасяването на реката ще струва половин милион лева. 

След няколкомесечни преписки вече е ясен статутът на защитената зона "Балтата" и река Батовска, каза областният управител Маргарита Новоселска:

Получихме най-после становище, че река Батовска не се включва към защитената територия. Но все пак тя касае тази защитена територия, тъй като трябва да я оводнява, трябва да има специални участъци и съоръжения, които да осигуряват това оводняване.

Според областния управител най-възможният начин да се намерят пари е кандидатстване с проект:

Става дума за 320 хиляди за прочистване на коритото на реката, но същевременно и още 200 хиляди, за да може да се изпълни целият проект и за отводняване на реката и там съоръженията, които трябва да се осигурят. 

Документите са внесени в министерството на околната среда и водите. Дали обезопасяването на река Батовска ще се случи преди туристическия сезон, никой не знае.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44