Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС „Лазаров и Писанчев си тръгнаха сами. Георги Първанов обиден. Пак ще играе за лидер на АБВ, заплаши коалицията“ с ГЕРБ. „Милион 228 хиляди пенсионери с великденски добавки“ от по 50 лева. „Снегът остави 80 хиляди без ток“ - с тези заглавия на първа страница вестник СТАНДАРТ обобщава основните новини от вчерашния ден.

„Пропастта между богатите и бедните региони вече е безнадеждна“, пише СЕГА. „Ножицата в стандарта на живот расте неумолимо от 2009 година насам. Докато на юг общините показват признаци за съживяване, на север положението става все по-трагично. Монтана привлича 35 пъти по-малко чужди инвестиции от София“, отбелязва изданието, като се позовава на изследване на Института за пазарна икономика.

„Синдикати и бизнес бойкотират здравната каса“, съобщава ПРЕСА. Представителите на двете страни в надзорния съвет на касата се възпротивиха на намеренията на държавата да увеличи с още двама души своите членове. С писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева те заплашват с бойкот всички предстоящи заседания, ако промените в Закона за здравно осигуряване бъдат приети. „това е равносилно на одържавяване на касата и ние ще напуснем надзора“, заявява пред вестник ПРЕСА доктор Иван Кокалов от КНСБ.

„За един пациент в „Пирогов“ Касата дава хиляда лева, а ни струва хиляда и триста. Препращат ни най-тежките случаи, а финансирането ни - равно“, заявява директорът на лечебното заведение доктор Стоян Миланов в интервю за 24 ЧАСА.

Седем от ДПС съдят министъра на здравеопазването, съобщава ТРУД. Причината е изказването на министър Москов, че Бърза помощ няма да ходи в ромските махали. Според Тунчер Кърджалиев шефът на здравното ведомство дискриминира хора по етнически признак. Прокуратурата отказва да преследва министъра, но Комисията за защита от дискриминация може да го глоби, пише ТРУД.

ТРУД и други издания тази сутрин обръщат внимание на решението на белградския съд за екстрадиране на Цветан Василев в България, което трябва да бъде потвърдено или отхвърлено от апелативна инстанция през идната седмица. КАПИТАЛ също обръща внимание на бившия шеф на Корпоративна търговска банка, но по повод решението на държавата да отнеме временно лицензите на „Дунарит“. „Цветан Василев почти си върна контрола над военния завод и може би е на път да го продаде“, предполага изданието. Междувременно, синдикатите от КНСБ и „Подкрепа“ са в стачна готовност , за да защитят 750-те работни места, четем в КАПИТАЛ.

Под информацията от Националния статистически институт, че през миналата година икономиката на България е нараснала с 1,7 на сто, вестник МОНИТОР съобщава, че раздържавяването на „БДЖ-Товарни превози“ върви към отлагане. Това става, независимо от обявения конкурс за купувач на губещото дружество. Половината от пазара се държи от конкуренти. През миналата година нетната загуба на дружеството е достигнала 23 милиона лева. Най-вероятно БДЖ ще поискат държавни субсидии, смята МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44