Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянска област обяви бедствено положение заради обилния снеговалеж

| обновено на 07.03.15 в 13:12
Снимка: БГНЕС

В цялата смолянска област е обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж през изминалата нощ. Това стана след заседание на областния кризисен щаб. Много селища в областта остават без ток. Възстановено е вече прекъснатото електрозахранване в Смолян. Има паднали стълбове и дървета върху електропреносната мрежа. Няма връзка и по мобилните телефони. Придвижването по пътищата е изключително затруднено, въпреки работата на снегопочистващата техника. Навсякъде по основните пътища има полицейски патрули, за да контролират движението. Екипи на пожарната и аварийни спасителни групи са на терен от 4.00 часа сутринта. Продължава да вали сняг, но няма данни за бедстващи хора. Директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров:

Основното за момента е, че няма бедстващи хора. Няма хора, които за момента да са подали сигнал, че се намират в бедствена ситуация. Проблемите са основно паднали дървета. Най-много са падналите дървета по пътното направление Златоград-Мадан в община Смолян. Основната пътна артерия се поддържа. Пътят Пловдив-Смолян, през Пампорово, Рожен, е проходим при нормални зимни условия. Девин-Доспат също е отворен.

По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см, каза кметът Румен Пехливанов:

Цялата община от снощи няма ток - без изключение всички населени места. Има множество паднали дървета, което в момента почти прави невъзможно поддържането на пътищата. Имаме и множество паднали проводници, както и счупени електрически стълбове. Абсолютен кошмар. Продължава да вали силно.

Огромно количество сняг натрупа в смолянска област само за последните 15 часа. По-възрастни хора казват, че това е вторият толкова обилен сняг от преди 30 години. Пътната обстановка в планинската област е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване.

Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. Областният управител на Смолян Недялко Славов:

Няколко общини са изцяло без електрозахранване - Рудозем, Мадан, Златоград, Баните, отделни населени места от Смолян. Рудниците е твърде вероятно, ако не дойде електрозахранването до няколко часа, да се наводнят. Започва аварийно изкарването на работниците, нощната и дневната смяна. Притеснение възниква и от това, че когато няма електрозахранване не е възможно и зареждане на бензиноколонките и автомобилите, които поддържат пътната мрежа, няма да имат от къде да зареждат гориво. Иначе язовири и речни корита - за наводнения засега няма безпокойство. Що се касае до пътищата, проблемите се създават от множеството паднали дървета, но те се отстраняват своевременно от екипите на Пожарна безопасност на населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44