Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руският вестник Комерсант анализира последното развитие на валутните пазари. Конкретен повод за публикацията е поевтиняването на единната европейска валута и укрепването на рублата. Рязкото обезценяване на еврото започна в четвъртък след пресконференцията на ръководителя на Европейската централна банка. Марио Драги обяви, че програмата за изкупуване на облигации стартира от едната седмица и ще продължи до стабилизиране на инфлацията на равнище от 2 процента. Пазарът „получи достатъчно потвърждения затова, че Европейската централна банка ще действа решително за подобряване на финансовите условия в еврозоната и за ликвидиране на опасността от стагнация“, коментира експерт пред руското издание. За укрепването на руската валута пък спомогнаха стабилизирането на цените на нефта и „неутралният новинарски фон около Украйна“, сочи „Комерсант“.

Офанзивата за Тикрит, която започна по-рано тази седмица, е първото изпитание за способността на правителството Хайдер ал Абади да организира освобождаването на иракски територии от групировката „Ислямска държава“. Според Съединените щати обаче по-големият тест ще бъде след това, пише Вашингтон пост. Началникът на генералния щаб на американската армия генерал Мартин Демпси заминава за Багдад, за да подкани Абади да вземе мерки срещу повторно избухване на вражди между шиити и сунити. Джихадистите около Тикрит се едва около няколко стотин, докато иракските редовни и нередовни войски срещу тях наброяват 23 хиляди души. Кампанията обаче ще бъде поставена под въпрос, ако победителите не позволят на сунитското население да се върне по домовете си и да заживее нормално, предупреди американският генерал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44