Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната остава усложнена

Пътищата са проходими при зимни условия

| обновено на 08.03.15 в 09:58
Снимка: Жоро Александров

Обстановката в страната остава усложнена след обилните валежи. Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.  Актуална информация за обстановката, шофьорите могат да получат на тел. 0700 130 20 и на интернет-страницата на АПИ.

Тежко е положението в Смолянска област заради липсата на ток и комуникация. Усложнена е и пътната обстановка в планинския регион поради неспиращия снеговалеж вече второ денонощие. Продължава да е в сила обявеното в събота бедствено положение. Снежната покривка в града е над 50 см., а по високите части - над 130 см. Второ денонощие жителите на цели общини в Смолянско са без ток.

През проходите Пампорово, Рожен, Печинско и Превала е забранено движението на товарни автомобили. Леките моторни превозни средства задължително трябва да се движат с вериги -  съобщиха от областното пътно управление. Рано тази сутрин, два ТИР-а блокираха движението по пътя Чепеларе-Смолян. В областния град са почистени от снега само основните пътища, но въпреки това движението е затруднено и без вериги е немислимо. Областният управител на Смолян Недялко Славов ще остане днес в района на Златоград, Рудозем и Мадан заради потопяването на рудниците в района от липсата на електрозахранване. Заместниците му Зарко Малинов и Адриан Петров остават в района на Смолян. Най-вероятно днес ще стане ясно дали ще има дървена ваканция за учениците утре.

В област Кърджали остава в сила бедственото положение. Обстановката е изключително сложна. Аварийните екипи са на крак второ денонощие. Без електричество са 380 населени места. На практика това са всички общини в района. До повечето населени места достъпът е затруднен, а до други изобщо няма път. Това възпрепятства работата на групите за възстановяване на електрозахранването. Най-голям проблем създават многото паднали дървета по пътищата. 9 екипа на горските стопанства разчистват терена с моторни резачки и високопроходими машини. Комуникациите са изключително трудни. Нарушени са телефонните и мобилните мрежи и връзките с кметовете и дежурните в общините, които дават информация за реалната ситуация, не могат да се осъществят. Осигурена е медицинска помощ на 4 родилки и един сърдечно-болен. Около 30-ина туристи са закъсали в хотел в ардинското село Ябълковец. Пътят до там вече е пробит и е осигурена нафта за отопление.

Шофьори съобщават за тежка ситуация и по републиканските пътища в района. Особено трудно е пътуването между Хасково и Кърджали. От полицията отново предупредиха да не се тръгва, ако не е спешно.

През нощта валежите от сняг в Хасково спряха, но рано тази сутрин отново започнаха валежите. Продължава разчистването на пътищата от падналите дървета. Затворени остават трасетата Ивайловград-Крумовград и Харманли-Тополовград. Международният път Е-80 към Турция е разчистен и вече са изтеглени закъсалите вчера автомобили. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, но колите задължително трябва да се движат с вериги. Над 100 населени места в областта са без електричество вече денонощие. Продължава работата по отстраняването на тези аварии. Заради спряното електроподаване извън строя останаха 20 помпени станции и без вода са десетски села в общините Хасково, Минерални бани и Харманли. Нивата на реките Марица и Харманлийска са повишени, но засега са под критичния минимум.

В главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" няма информация за бедстващи хора.

През цялата нощ е продължила работата на аварийните екипи по разчистване на пътните артерии от падналия сняг и дървета.

От пожарната предупреждават за очаквано повишение в нивата на реките Сазлийка, Марица и Тунджа в близките дни, съобщави Първан Секиранов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Очаква се повишение на нивото и на р. Арда. 

Имаме леко покачване на нивата във Варненския регион. Р. Провадийска е скъсала дига, но без нанасяне на щети.

За областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасност от поледици и снеговалеж.  В други 10 района в сила е жълт код за опасно време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44