Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже се качват на дамски токчета срещу насилието над жени

Снимка: БГНЕС

За трета поредна година по случай 8 март в столицата ще се проведе шествието:"Извърви километър в нейните обувки". Организатор е представителството на Европейския парламент в София. 

В 14.00 часа на кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ мъже ще обуят дамски обувки на висок ток. Целта е да се привлече общественото внимание върху насилието над жени, разказа ръководителят на информационното бюро на представителството на Европейския парламент в София Теодор Стойчев:

Идеята ни е да изразим категоричната си позиция в подкрепа на равенството между половете, да изразим солидарност с проблемите на жените и да се привлече най-вече вниманието върху домашното и сексуално насилие върху жените в България, като фокусът на тазгодишното шествие ще бъде ролята на мъжете като съюзници на жените в борбата с проявите на насилие, за да се подчертаят неравенствата и проявите на сексизъм, водещи до населие в ежедневието нахората. Според статистика от 2014 г. на Агенцията за основните права в ЕС върху изследването на насилието над жени в 28-те страни-членки на ЕС са анкетирани 45 000 жени на възраст между 18 и 74 години, като резултатите от анкетата за България показват, че 28% от жените са били жертви на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си от своята 15-годишнина насам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44