Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текущият дефицит в НЕК е 600 млн. лева

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Дефицитът в Националната електрическа компания е 3 милиарда и 300 милиона лева, а текущият дефицит за 2014-а година е 600 милиона лева, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещението си в мини "Марица изток“. НЕК е поела ангажимент да изплати на двете американски централи в комплекса 700 милиона лева просрочени задължения, а те от своя страна дължат на въгледобивното дружество 170 милиона лева.

Според министър Петкова дефицитът в НЕК създава проблеми по отношение на ликвидността, а вътрешната задлъжнялост в сектора не позволява на практика той да функционира. До края на март кабинетът трябва да успее да предоговори условията по договорите с двете американски централи - "AES -Гълъбово" и "Контур Глобул Марица-Изток 3".
Дано да успеем. Знаете, че това са едни много тежки преговори, защото и за двете страни е много важно да защитят съответно интересите си. Ние от наша страна да ликвидираме дефицита в НЕК, който се поражда от изпълнението на тези договори, а нашите американски партньори искат да защитят инвестицията си .
Министър Петкова посочи, че с новия закон за енергетика, от микса ще бъдат извадени ТЕЦ-овете, които не работят по високоефективен начин, което ще спести между 100 и 150 милиона лева от дефицита на НЕК. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44