Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Над осемстотин населени места останаха без ток. Преливат язовири, бедственото положение в Кърджалийско и Смолянско се запазва“, пише Дума. „Петнадесет села са без връзка със света. Хиляди са без ток и вода, снегорините закъсаха“, допълва Стандарт. „Вече трети ден малките улички в Смолян са непроходими“, отбелязва 24 Часа под изразителен кадър от родопския град. „Мъж изчезна в преспите в Рудозем. Спасиха шест родилки и дванадесет на хемодиализа. Два дни дървена ваканция за учениците от бедстващите райони“, съобщава Монитор, като обещава по-малко валежи от днес. Преса и Стандарт съобщават за гибелта на трима души при лавина в Пирин над Разлог. Други 14 успяха да се измъкнат, съобщава 24 Часа.

„Решават проблемите на НЕК с поскъпване на парното“, пише Труд. Според предварителните изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране цената на парното трябва да скочи с до 93 процента, ако топлофикациите не получават преференциално високата цена за тока, който произвеждат. Целта на изчисленията е да се покаже как облекчаването на плащанията на Националната електрическа компания ще се отрази на цената на парното. НЕК дължи на топлофикациите общо 161 милиона лева, сочи изданието.

Столичната топлофикация може да бъде дадена на концесия, допуска 24 Часа. Предложението е на външен консултант, нает от общинския съвет, и ще бъде разгледано в четвъртък, съобщава вестникът.

„Чиновниците минават на гъвкаво работно време. Трудят се 40 часа седмично, сами решават кога“, съобщава Монитор, а под заглавието уточнява, че това е все още само предложение на социалния министър Ивайло Калфин.

„Парите намаляват, чиновниците - не“, пише във водещото си заглавие Сега. Проверка на вестника е показала, че „нито едно министерство не е свило администрацията си след решението на парламента да намали с 10 процента бюджетите за заплати на чиновниците през 2015 година. Министрите имаха срок до края на февруари да променят устройствените си правилници и да съкратят персонал, ако в този си вид парите за заплати не им стигат. Липсата на подобни корекции е поредното доказателство за наличието на буфери в бюджетите на ведомствата, чийто точен размер не е публичен“, твърди вестник Сега.

Няколко издания поместват на страниците си предложението на Жан-Клод Юнкер Евросъюзът да създаде собствена армия. „Тя не може да се създаде веднага, но би дала сигнал към Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите на ЕС, убеден е председателят на Еврокомисията. Германия подкрепя идеята, но Великобритания ще е против“, пише Труд. „България не може да поддържа две армии - една за НАТО и друга за ЕС“, смята председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, цитиран от вестника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44