Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 сигнала са получени в Центъра за спешна помощ в Кърджали

| обновено на 09.03.15 в 16:29

Над 40 сигнала само до ранния следобед получи Центърът за спешна помощ в Кърджали. Повечето от тях са в труднодостъпни махали, докъдето не могат да стигнат високопроходимите машини на спасителите. Лекарите са принудени да ходят пеша в дълбоките преспи, за да окажат медицинска помощ. Един от сигналите е за бебе, получило алергичен пристъп. Към адреса тръгва доктор Филиз Абидин.

Веднага тръгнах с високопроходимата машина, предоставена от БЧК с техен шофьор, но за съжаление по пътя имахме закъсал автобус, трябваше да го изчакаме да го издърпат, след което имаше закъсал трактор. Горе-долу на адреса сме стигнали за два часа

Домът на бебето е в махала на село Рани лист, до която няма достъп. Доктор Абидин тръгва пеш в тъмното през дълбокия сняг.

Една пътечка. Може би около половин час пеш докато стигнем до тяхната къща, няма ток. На две свещи с едно прожекторче се наложи да прегледам детето. Грабнахме детето, родителите с мен и общо за четири часа, четири часа и половина, е осъществен самият адрес.

За лекарите от спешния център бедственото положение е изпитание. Те са на крак трето денонощие. Доктор Абидин е дала четири дежурства и за това време е спала само двайсетина часа. "Вършим работата си без да се замисляме. В такъв момент човек мисли единствено как да се реализира най-адекватно".

За работата си в изключително тежките условия лекарите от спешния център ще бъдат наградени. 

Снегът и лошото време взеха и първата жертва в Кърджалийско. Спасители откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула. Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият. Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44