Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненчев: Лицензът на "Дунарит" - Русе засега не може да бъде възстановен

Снимка: БГНЕС

Лицензът на военния завод "Дунарит" в Русе не може да бъде възстановен засега, тъй като проблемите в завода са много тежки. Това обясни министърът на отбраната Николай Ненчев в Русе.

190 000 мини трябва да бъдат утилизирани и те се охраняват от МВР, а за тяхното обезвреждане се е разчитало и на завод "Дунарит" в Русе. Това каза министър Ненчев и поясни: 

Имаме едни 190 хиляди мини, които силно ме безпокоят,  които охранява МВР и продължава да ги охранява към днешна дата. Ние имаме хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани и в някаква степен разчитахме и на това дружество, но очевидно проблемите са доста тежки. Надявам се вие да получите информация от компетентните органи, включително и доколкото разбрах, се касае за много тежки финансови зависимости.

Министърът изрази безпокойство от случващото се в "Дунарит" и по негова информация в момента се правят усилия да се постигне някакво споразумение с управата на дружеството, но до този момент без успех. Министър Ненчев каза, че след няколко месеца ще има ново разглеждане на казуса от междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Той не се ангажира с отговор на въпроса как ще бъдат покрити неустойките за неизпълнение на договорите за утилизация на боеприпаси, тъй като "Дунарит" е частно дружество, а държавата няма как да направи повече по въпроса. 

Около 100 души от администрацията в Министерството на отбраната ще бъдат съкратени още до края на април, за да се избегне дублирането на структури, каза още министър Николай Ненчев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44