Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Конгрес разединен в политиката си спрямо Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група републиканци от Американския сенат изпратиха писмо до лидерите на Иран, в което предупредиха, че споразумението за ядрената програма може и да не бъде прието от Конгреса. Демократите и Белият дом обявиха това за намеса в дипломатическите усилия на президента Барак Обама.

В писмото законодателите загатват, че иранските управляващи не разбират американската конституция и посочват, че каквото и да е споразумение на САЩ и техните съюзници няма да е валидно, ако не бъде прието от Конгреса.

Следващият президент може да отмени много бързо подобно споразумение, а в бъдеще Конгресът може да модифицира условията по всяко време.

Президентът Обама каза, че инициативата демонстрира наличието на една "необичайна коалиция": Мисля, че има някаква ирония в това да видиш някои членове на Конгреса, които искат да имат обща кауза с хардлайнерите в Иран.

По-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест коментира, че постъпката е намеса в дипломатическите отношения. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд я определи като "саботаж": Републиканците подкопават нашия главнокомандващ, като подсилват властта на аятоласите.

Според Том Котън – основният автор на писмото, целта е чисто и просто да не се позволи на Иран да разработи ядрена бомба.

Преговорите за ядрената програма на Иран са в крайната си фаза. Проектоспоразумение се очаква на 31-ви март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44