Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова версия за убийството на Борис Немцов сочи, че убийците му са действали самостоятелно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов няма поръчители. Това сочи предварителната версия, която се разглежда от следствието. 

Престъпленето по всяка вероятност е планирано и осъществено от двамата бивши бойци от специалния батальон "Север" към чеченското вътрешно министерство - Заур Дадаев и Бислан Шаванов, съобщава информационната агенция "Росбалт", като се позовава на свой източник в правоохранителните органи. Първият е в ареста и според някои съобщения вече е направил признание, че е извършил убийството в центъра на Москва, а другият се самовзриви с граната, за да не бъде задържан от спецчастите в Грозни. Следователите са стигнали до извода, че двамата са действали самостоятелно след като са били проучени доказателствата по делото, показанията на свидетелите и на основния обвиняем.

Според източника официално се разглежда и версията, че убийството е поръчково, но тя засега не намира потвърждение. Като мотив за престъплението се сочи позицията на Борис Немцов в защита на убитите журналисти от френския седмичник  "Шарли ебдо" и негови по-предишни критични изказвания по адрес на мюсюлманите.

В същото време представител на руското външно министерство обвини Запада, че прави опити да използва трагедията с убийството на опозиционния политик, за да оказва натиск срещу Русия. Според Константин Долгов, упълномощен от министерството по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото, позицията на редица западни политици във връзка с убийството на Борис Немцов е "извратена".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44