Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама холандски министри, лобирали против влизането ни в Шенген, подадоха оставка

Двама холандски министри, които в последните години пряко допринесоха за отлагане на членството на България и Румъния в Шенгенската зона, бяха принудени да подадат оставки след скандал с 15-годишна давност. Министърът по сигурността и правосъдието Иво Опстелтен и колегата му за имиграционните въпроси Фред Тевен са платили огромна сума на информатор с криминално досие, уточнява вестник "Юръпиън войс". Сумата в размер на над 2 милиона евро, е била изплатена през 2000-та година, когато Тевен е бил началник  на кабинета на главния прокурор. При парламентарно разследване миналата година Опстелтен е уверил депутатите, че за услугите на информатора са платени по-малко от 400 хиляди евро. Тази невярна информация стана повод за множество медийни и политически коментари, които доведоха до оттеглянето на двамата от кабинета броени дни преди регионалните избори в Холандия, при които се очаква управляващата партия да загуби част от влиянието си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44