Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Все още виждаме руско присъствие в Източна Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия все още е в Източна Украйна, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с главнокомандващия на силите на Алианса в Европа генерал Филип Брийдлав. Двамата изразиха разочарование от оттеглянето на Русия от консултациите по Договора за обикновените въоръжени сили, и предупредиха, че евентуална европейска армия не трябва да дублира дейностите на НАТО.

Част от тежкото въоръжение се изтегля от Източна Украйна. Не е ясно обаче накъде се насочва, а това е процес, който трябва да се осъществи изцяло и да бъде доведен докрай, заяви Йенс Столтенберг. Според него от особено значение е и мониторингът на този процес – затова наблюдателите от ОССЕ трябва да имат пълен достъп до информация, свобода на движение, и гаранции за сигурността си:

Ние видяхме и все още виждаме руско присъствие и силна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Виждаме, че им се осигуряват оборудване, сили и обучение, така че Русия все още е в Източна Украйна, подчерта Столтенберг.

Двамата с главнокомандващия на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав изразиха разочарование от взетото решение на властите в Москва във вторник да се оттеглят окончателно от консултативната група по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Според тях консултациите по този договор са важни и е жалко, че Русия прекратява участието си.

Що се отнася до идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на европейска армия – и Столтенберг, и Брийдлав казаха, че ЕС е свободен да решава как ще организира сътрудничеството си в сигурността и отбраната. Те обаче предупредиха, че всичко, което се прави в тази посока, трябва да допълва, а не да дублира дейността на НАТО.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44