Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Ако се мине линията на толерантност, аз няма да бъда в управлението

| обновено на 11.03.15 в 14:53
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви от трибуната на Народното събрание веднага след избирането на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, че още днес ще има нов главен секретар на МВР, а следващата седмица - и нов шеф на ДАНС. Борисов подчерта, че реформите в МВР са извършени с неговата подкрепа:

Господин Вучков, за да има реформи досега в МВР, нали не мислите, че тази парламентарна група, която човек по човек лично съм одобрил и гласувал,тези закони, може да го направи без мен, или въпреки, както господин Кадиев, уважаван от мен, питa. Kак си мислите, че ще стане и Реформаторите могат да направят реформа в здравеопазването, ако ние с Москов не работим заедно? Хайде, малко да си имаме уважението всички. Искам да знаете, че тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, която мислено всички сме си я сложили, аз няма да бъда в управлението. Няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия и оттам да ни говорите, а ние тук да се чудим как да ви върнем в парламента. Ама това моделът КОЙ, ама какъв „КОЙ“, какви 5 лева има общо ГЕРБ с него? Нима от тази трибуна не ни сочеха с пръст? Къде бяха тогава Реформаторите и протестърите да скочат да ме защитят мене? Къде бяхте? На улицата? На улицата бяха 100 души, когато дръпнахме ГЕРБ от улицата! обърна се Борисов към Реформаторите.

Румяна Бъчварова беше утвърдена за министър на вътрешните работи. За предложението се обявиха депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и Българския демократичен център. Против бяха от БСП и ДПС. Бъчварова ще продължи да отговаря за коалиционната политика и държавната администрация и след като оглави МВР. 

Вицепремиерът коментира, че в името на приемствеността ще продължи да работи с екипа на досегашния министър Веселин Вучков и ще продължи реформата, започната от него. Корупцията, битовата престъпност, купуването на гласове, реформата в МВР и миграционната вълна ще бъдат основните ѝ приоритети:

Споделяме общи идеи. Ценя това, което той започна, и затова ще се доверя на неговия екип, ще продължа да работя с тях. Надявам се да не ме опровергаят. Аз съм убедена, че тази реформа няма алтернатива. Приех тази номинация, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, много добре разработена и нямам никакви колебания за посоката, в която трябва да се върви. Не приемам обвинения и подозрения. Много държа да има резултати на основните проблеми, които стоят за решаване пред българското общество – битовата престъпност и организираната престъпност, каза още тя.

Бъчварова, гарантирам, абсолютно сама си е избрала тази приемственост,
категоричен беше премиерът Борисов.

Веселин Вучков повтори, че оставката му е заради нежеланието да се скъса с модела „кой“:

Не мога да приема, че начело на професионалното ръководство на Вътрешното министерство трябва да бъде лице, на което името му се свързва с модел, който беше противопоставен на гражданското общество. Преди 2 години господин Лазаров не вдъхваше доверие в самите професионалисти във Вътрешното министерство. Когато между мен и премиера има дори и сянка на противоречие, и сянка на недоверие, нормално е министърът да си подаде оставката.

Борисов контрира Вучков с обяснението, че главният секретар не може да направи нищо срещу реформата:

Ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар. Редно ли е да ми предложиш нов главен секретар, без да го съгласуваш с мен?! Или това е феодално министерство, каквото си решиш, това ще правиш? При положение, че тази партия , която аз съм я създал и съм я направил парламентарна сила, очакваш да ти гласува? Кога не съм ти вдигнал телефона? Какво ти казах за Писанчев: „Говорил съм с него, ще си даде оставката, но, ще я даде, когато се окаже, че няма вина за "червеи", категоричен беше премиерът.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44