Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев е на официално посещение в Сърбия по покана на Николич

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заминава днес на официално посещение в Република Сърбия по покана на своя домакин, президента Томислав Николич. В Белград ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Сърбия.

Визитата на държавния ни глава отразява фокуса на външнополитическата програма на президента върху регионалното сътрудничество, както и по-добрата свързаност между страните от региона и тяхната евроатлантическа перспектива. Веднага след пристигането в Белград, президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич ще разговарят "на четири очи", след което ще се проведат пленарните разговори на двете делегации в Палата "Сърбия". По късно президентът ще бъде приет от премиера на Сърбия Александър Вучич и председателя на Скупщината Мая Гойкович. 

В Белград ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Сърбия в сферата на търговията и икономиката, енергетиката, образованието, културата и туризма. Плевнелиев ще разговаря и с лидери и общественици от българското малцинство и Националния съвет на българите в Сърбия.

Преди година и половина, когато сръбският президент Николич дойде на официално посещение в София, той каза специално за БНР, че има много да наваксваме в отношенията между София и Белград: 

Сега бързо трябва да наваксаме застоя, които съществуваше в отношенията ни. Историята винаги е разделяла Сърбия и България, както и войните. Няма война, в която да не сме воювали едни срещу други и това хората го помнят и знаят. Аз обаче живея в днешния и утрешния ден. Чета историята, от нея съм научил много, опитвам се да я използвам така, че да не правя грешки, но за мен тя не е основа за развитието на отношенията между държавите и народите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44