Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на директорите на МВФ одобри 4-годишна програма за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара

Новата антикризисна програма за Украйна, одобрена вчера от Съвета на директорите на Международния валутен фонд, е съпроводена с изключителен риск, произтичащ най-вече от конфликта в източната част на страната. Това заяви първият заместник-директор на Фонда Дейвид Липтън в съобщение за печата.

Съветът на директорите на МВФ одобри 4-годишна програма за кредитна помощ за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара. Пет милиарда долара от тази сума властите в Киев могат да получат незабавно, а още толкова – до края на годината.

Освен това решението на ръководството на МВФ ще позволи на украинските власти в следващите седмици да привлекат от 3 до 4 милиарда долара от други източници. В прессъобщението на Фонда се прави нерадостна оценка на сегашното състояние и близките перспективи пред украинската икономика. Посочва се, че инфлацията ще достигне 27% през годината, а спадът на БВП ще е 5,5 на сто. Очаква се понижаването на обменния курс на валутата и тегленето на кредити да доведат държавния дълг до 94% от БВП, а външния дълг – до 158%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44