Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Ръководителят на "Военна информация" трябва да е професионалист

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ръководителят на служба "Военна информация" трябва да е доказан професионалист и назначаването на политическа фигура като Йордан Бакалов би довело до напрежение в системата.

Моето лично мнение е, че винаги в сектора за сигурност трябва да бъдат доказани професионалисти. Смятаме, че това може да създаде малко напрежение от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна.

Цветанов представи пакета с промени в сектор "Сигурност", който включва устройствен законопроект и проектозакони за Национална разузнавателна служба, Национална служба за охрана и служба "Военна информация":

Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт, като това е договорено още на Консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев 2012-а година. Всяко едно назначаване в тези служби ще става с указ на президента по предложение на МС. По този начин даваме възможност да имаме допълнителна гаранция, че няма да има залитане в една или друга политическа посока. В Консултативния съвет ще участват абсолютно всички министри и ръководители на служби, които имат пряко отношение към националната сигурност, като се дава възможност президентът да има свои представители в този съвет. Президентът на страната също ще има своето право при необходимост да участва в заседанията на този съвет, когато се взимат много важни задачи, свързани с политиката на страната в сигурността.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44