Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на студенти и ученици в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия протестират студенти и ученици. Тяхното недоволство съвпада със заседанието на правителството по въпросите, засягащи реформите в образованието. 

В над 30 града начело с историческите университетски центрове Рим, Торино, Милано, Болоня, Неапол, Катания и Каляри, студенти и ученици от горните класове се събраха на протестни шествия. Под лозунгите „Няма да отстъпим нито крачка”, „Стига палячовщини с общественото образование”, протестиращите изразяват несъгласието си от състоянието на италианското училище в резултат на финансовите ограничения, както и със законопроекта на правителството, известен под името „Добро училище”. Учащите се искат едно различно безплатно образование, да се лансира финансирането му, да се подобри връзката му с трудова заетост, да се съкратят държавните средства и намалят облекченията спрямо частните училища. Очаква се с нетърпение резултатът от заседанието на правителството по законопроекта, който засяга и преподавателите с техните заплати, приемане на работа и съдбата на 3000 от тях с временна трудова заетост. В Милано, замеряната с яйца и червена боя полиция, отговори със сълзотворен газ. Пострадали няма.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44