Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БДЖ отхвърли обвиненията в злоупотреби

Владимир Владимиров
Снимка: БГНЕС

Настоящото ръководство на  БДЖ  отхвърли обвиненията за финансови злоупотреби в дружеството.  Вчера транспортният министър Ивайло Московски потвърди, че изпълнителният директор на БДЖ  Владимир Владимиров и председателят на Съвета на директорите на холдинга Велик Занчев са разпитвани от прокуратурата за сключени неизгодни договори, които са ощетили железницата с десетки милиони левове. 

Повод за обяснението от страна на ръководството на БДЖ е вътрешен одит, изготвен от Министерството на транспорта за периода 2010-2013 година, според който ръководството е сключило неизгодни договори. Докладът е изпратен до прокуратурата през август миналата година от тогавашния служебен министър на транспорта Николина Ангелкова

Позицията на сегашното ръководство, което и тогава е било част от управленския екип на БДЖ е, че това "категорично не е вярно. Чрез сключените по този начин договори на Холдинг БДЖ са спестени близо 17 милиона лева".

Владимир Владимиров и Велик Занчев не са участвали в подготовката и подписването на нито една от визираните процедури в одитния доклад. В този период Владимиров е бил в неоперативното ръководство, тоест председател на Съвета на директорите на дружеството. Той не е имал права да представлява и ръководи дружеството, в това число и да сключва договори за възлагане на обществени поръчки. 

През същия период другият разпитван от прокуратурата Велик Занчев е заемал длъжността директор на дирекция "Корпоративни дейности" в холдинга. Според неговите трудови функции също не може да възлага обществени поръчки. 

"Хоризонт" потърси за коментар разпитваните от прокуратурата ръководители на БДЖ, но не бе получен отговор..



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44