Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската централа АЕS не може да излезе на свободния пазар

Снимка: БГНЕС


Американската централа AES не може да излезе на свободния енергиен пазар, защото сегашната цена на електроенергията не може да покрие инвестицията им от 1,3 милиарда долара. Това заяви в Стара Загора Оливие Маркет - изпълнителен директор на AES преди началото на регионалната кръгла маса "САЩ-България: икономическо партньорство за повече бизнес възможности". В срещата  участва и американският посланик у нас Марси Рийс.

Според Оливие Маркет, компанията не е основен проблем на енергетиката у нас, защото произвеждат не повече от 8% електроенергия, която НЕК изкупува: 
Това не е проект, който има 17% печалба. Печалбата е много по-ниска от това. В момента не бихме казали, че това е един богат проект

По думите на Маркет тези 17% печалба са били първоначално заложени в договора още преди идването на AES в България. Сега тази печалба е много по-малка, защото веднъж има споразумение, което намалява цената за разполагаемост, второ закъснение с пускането на централата в действие, трето забавяне на плащанията от страна на НЕК. От думите на Маркет не стана ясно изобщо на какви отстъпки са склонни. 
Посланик Марси Рийс бе категорична, че не е посредник в преговорите на двете американски централи с българското правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44