Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за акцизите може да оскъпят бензина

Снимка: БНР

Бензинът може да поскъпне заради обсъждани промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предупреди Андрей Делчев от Петролната и газова асоциация. Депутати от бюджетната парламентарна комисия настояват в закона да се запише, че ако един данъчен склад минава през територията на повече от едно митническо управление, той трябва да има нивомерни уреди не само на собствените си вход и изход, но и на входовете и изходите на всички управления, през които минава. В момента в страната има само едно съоръжение, което отговаря на изискванията за данъчен склад и минава почти през цялата територия на България. Това е тръбопровод, притежаван от "Лукойл".  

Текстовете, които част от депутатите нарекоха "поправката "Лукойл", са внесени от Реформаторския блок. Мартин Димитров заяви: Няма разпоредба, насочена към конкретни фирми. Тази спекулация се прави целенасочено, за да се опита да се повлияе на становището на комисията. Нас конкретни фирми не ни вълнуват. Искаме един и същи режим за всички.

Йордан Цонев от ДПС бе категоричен, че такава промяна трябва да бъде направена, но текстовете трябва да бъдат написани по-прецизно: Не е точна терминологията. Данъчен склад, разположен на територията на повече от едно митническо учреждение, защото иначе законът няма обхват за данъчен склад от този тип тръба, който е разположен на територията на едно.

Андрей Делчев от Петролната асоциация подчерта, че монтирането на нови уреди ще оскъпи дейността на компанията: Говорим за инвестиции, които ще отидат за постигане на неизвестно какви цели, и които нали знаете къде отиват след това – в цената на всеки литър гориво. 

От "Лукойл" обясниха, че след масовото монтиране на измервателни уреди реално не се правят проверки, а митническите служители не ги разбират.

Депутатите обърнаха внимание, че ако се прави законова поправка, тя не трябва да се ограничава единствено за бензина, но и за природния газ и пропан-бутана. Затова гласуването на текстовете бе отложено. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44