Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековна баня ще бъде реставрирана във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново започва реставрацията и консервацията на единствената оцеляла от Второто българско царство обществена баня. Проектът на Община Велико Търново за възстановяване на средновековния обект, известен като Шишмановата баня, е финансиран от Норвежката програма за сътрудничество.

Първите проучвания на Шишмановата баня в подножието на крепостта Царевец са от 1906-а година. Оцелялото от нея - доразкрито през 80-те години на миналия век, а по проекта ще бъдат вложени 750 000 лева, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов. 

Проектът е за реставрация, експониране на Шишмановата баня. Включва надграждане на тези съществуващи зидове, а също така и покриване на Шишмановата баня, която ще бъде част от културните туристически маршрути на нашия град. 

Проектът е 13-месечен и предвижда в строителните работи да бъдат ангажирани трайно безработни.

Реставрираната Шишманова баня ще се превърне в културно средище, което ще се използва и за уроци по история за деца от ромски произход. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44