Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепаратистите от Донецк и Луганск призоваха Меркел и Оланд да притиснат Киев да спазва Минското споразумение

| обновено на 13.03.15 в 12:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република се обърнаха към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд с предупреждението, че Киев саботира поетите в Минск ангажименти.
 
Украйна откровено саботира и не изпълнява поетите ангажименти. Първо, украинската армия не спазва графика за изтегляне на тежкото въоръжение и не предоставя информация за новото му местонахождение. Второ, и по-важно, Върховната рада дори не е започнала да разглежда процедурата по предоставяне на особен статут на Донецка и Луганска област, заяви лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко.

Ръководителят на Луганск Игор Плотницкий призова за отмяна на икономическата блокада на двете области: Въпреки Минските договорености продължава и даже се усилва икономическата блокада на нашите републики от страна на режима в Киев. Германия и Франция обещаха да съдействат за възстановяване на банковата ни инфраструктура. Но Киев, от една страна, отхвърля вашата помощ, а от друга, не прави нищо, за да заработи банковата система на републиките ни.

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република в контактната група Денис Пушилин предупреди, че Киев има само 24 часа да гласува политическото урегилиране на конфликта: На границата сме на потенциален срив на Минския процес. Неделима част от мирния процес е политическото урегулиране на конфликта. До 14-и март Върховната рада е длъжна да определи районите в Донецка и Луганска област, които ще получат особен статут.

Според Пушилин, ако украинският парламент не гласува процедурата, Минското споразумение е пред провал.

В същото време Европейският съюз удължи с 6 месеца срока на действие на санкциите срещу различни руски и украински представители, отговорни за нарушаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. За общо 150 души и 37 фирми и организации замразяването на активи и забраната за пътуване в Европейския съюз остават в сила до 15-и септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44