Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в област Кърджали

60 селища в Смолянско остават на тъмно и тази нощ

Снимка: БГНЕС

Отменено е бедственото положение в Кърджалийско със заповед на областния управител Илия Илиев. Институциите от Единната спасителна система остават в готовност да реагират в случай на влошаване на времето и възникване на произшествия. Заради очакваното интензивно снеготопене остават в сила превантивните мерки срещу наводнения. На кметовете е разпоредено да следят състоянието на водните обекти, а дежурните по общини да подават актуална информация за обстановката по места. 

Свлачище откъсна от света чернооченското село Безводно. То ще остане изолирано месеци наред, след като се срути участък от единствения път до селото.Земната маса се е свлякла в язовир Боровица заедно с шосето. Сега до селото може да се стигне само по планински пътеки, които все още са непроходими от снега. И така ще е месеци наред. В село Безводно живеят 60 души. Основно възрастни хора, има и три бебета. Храната им е на привършване, няма памперси и адаптирано мляко.

Седми ден без ток са 170 населени места в Кърджалийска област, а без вода - 119. Все още няма достъп до трийсетина села. Продължава ремонтът на авариралия електропровод между Кърджали и Смолян, който захранва подстанцията в Ардино. Това е причината вече седмица цялата община да е без електричество. 
Отменено е бедственото положение в община Момчилград. В другите 6 общини на областта извънредното положение остава в сила. 

Сн. Радостина ЧерноковаЖителите в над 60 смолянски селища ще останат на тъмно поредна нощ. Вече седмица след снежното бедствие аварийни групи, подсилени с екипи от вътрешността на страната, отстраняват повредите по електропреносната мрежа. Работата им е затруднена заради дълбокия сняг и безброй паднали дървета. 
След снежното бедствие, родопската гора вече няма да бъде същата. Нанесените щети по горските масиви не могат да бъдат възстановени. Гледката е трагична. Сякаш е преминал смерч и е помлял цели ивици гора. Огромни площи са оголени по Ардинското корито. На други, върховете на дърветата са прекършени и се виждат само кафявите им стволове. А там, където има дерета, дърветата са паднали, като в плетеница. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44