Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: България и САЩ започват съвместни военни учения

Снимка: БГНЕС

Агенция Ройтерс информира днес за планираните съвместни военни учения между България и Съединените щати през следващите три месеца и половина. Около 350 американски военни ще пристигнат в страната ни за ученията край сливенското Ново село, които започват в неделя. Агенцията цитира източник от българското министерство на отбраната, че ученията са свързани и с конфликта в Украйна.
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи по-рано, че в маневрите на полигона Ново село от 15 март ще бъдат включени и до 50 единици бойна техника, включително и четири американски танка, до 30 бойни машини на пехотата, до 16 бронетранспортьори, до 30 единици поддържаща и осигуряваща техника, до 13 военни и въздухоплавателни средства с техните екипажи и др.


Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов каза, че по време на планираните десетина учения през цялата година, най-големият брой танкове ще бъде 14. Вицеадмирал Николов увери, че по време на ученията  в България няма да има повече от 1000 чуждестранни военни. Ученията са многонационални, затова военните няма да бъдат само американци или германци. 

В началото на април започват две учения - Rock Ispolin (15– 30 април)и Black Seа Rotational Force (03– 19 април), чието провеждане ще се застъпва по време. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44