Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев и Томислав Николич ще посетят районите с компактно българско население

Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев  обяви че се е договорил със сръбския си колега Томислав Николич да посетят районите с компактно българско население в западната  ни съседка. В най-скоро време ще се проведе и първото общо заседание на двете правителства обяви още президентът.  В рамките на официалното посещение на делегацията водена от Росен Плевневлиев  в съседна Сърбия, министърът на външните работи Даниел Митов  разговоря в Белград със своя сръбски домакин и вицепремиер  Ивица Дачич.  Министър Митов постави въпроса, които бе повдигнат по време на официалните разговори между президентите на България и Сърбия, а именно за правата на българското малцинство и осигуряването на учебници на български език за сънародниците ни живеещи в западната ни съседка. Митов подчерта:

Безкрайно благодарни сме за ангажираността на сръбската страна по отношение на решаването на проблемите на българското малцинство. Получихме уверение, че ще се търси бързо решение по въпроса с недостига на учебниците за българските паралелки. Разговаряхме и за създаването на смесена комисия, която да адресира проблема с реституцията по време на предстоящото междуправителствено заседание. Смятам, че ще можем да минем напред.

Ивица Дачич определи българо-сръбските отношения като много добри  след  продължилия повече от час разговор с българския му колега в Белград : 

Искам да благодаря на България за подкрепата която тя ни дава в сферата на евроинтеграцията. Ще продължим да работим върху реализацията на общите ни инфраструктурни  проекти независимо дали става въпрос за реализирането на магистралата Ниш-Димитровград, която е част от Коридор 10, както и изграждането на газовата интерконекторна връзка и свързването на енергийните системи между страните ни.

Министър Митов подкрепи усилията на Сърбия като ротационен председател на ОССЕ по решаване на украинската криза и удължаването на мандата на Организацията в източната Украйна. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44