Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови атракции в крепостта "Царевец" ще радват туристите от пролетта

Снимка: архив

В средновековната крепост "Царевец"  във Велико Търново от пролетта ще има нови атракции за туристите. Част от тях са изградени с дървен материал, който е бил изваден при почистването на мостовете по река Янтра.

На първата порта вече има падаща врата, каквато странжнците ? са пускали при щурм на крепостта "Царевец", а в Асеневата кула сме представили живота на воините, защитавали столичният Търновград, каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Има различни видове оръжия, които са били на въоръжение в средновековната българска армия.

Туристите ще могат да се снимат в експозицията, която включва и уред за екзекуции, каза още той:

В Търново са изпълнявали наказания на различни престъпници, най-вече тези, които са били осъдени за държавна измяна.

Новите атракции ще бъдат представени на празника на Велико Търново – на 22 март, заяви Църов:

С оглед на безопасността сме поставили парапети на тази кула, на подпорите към нея, както и на Балдуиновата кула. Решихме, че можем да си позволим този компромис с автентичността , тъй като и двете кули са реставрирани в ново време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44