Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СБЖ: Редуващите се правителства си затварят очите за концентрацията на медиите в частни ръце

Общото събрание на Съюза на българските журналисти призова да се спре деградацията на българските медии и да се върне авторитетът на българската журналистика.

Това, според участниците, прави изключително трудно да се упражнява журналистическата професия в България. Не се спазват елементарните правила на журналистическата етика и независимост, погазени са социалните и трудовите права на журналистите, коментира Йордан Георгиев - член на УС и делегат от Силистра:

Повод за нея е отчетеният срив на България до незавидното 106-о място в годишния индекс на свободата на пресата на базираната в Париж международна организация "Репортери без граница". В българските медии тече процес на монополизация и концентрация в частни ръце, пред която редуващите се правителства си затварят очите, макар всички да са наясно кои са монополистите и с какви методи си служат,за да запазят своите позиции.

Затова участниците в Общото събрание на СБЖ поискаха парламентът да приеме Закон за професионалната журналистика и защита на журналистическия труд, каза Георгиев:

Очевидно е, че в близките години, само законова принуда може да защити журналистите и да гарантира не само техните права, но и наличието на демократична, високопрофесионална и обективна медийна  среда, коментира Йордан Георгиев - делегат от Силистра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44