Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджалийска област 148 населени места са без ток, 86 са без вода, а до 30 няма път

Снимка: архив

148 населени места в област Кърджали все още са без ток. Причината е в непочистените общински пътища, които възпрепятстват достъпа на аварийните екипи, съобщиха от областния кризисен щаб. Без вода са 86 селища, а до повече от 30 няма път. Днес беше проведена акция за снабдяване с хранителни продукти в село Безводно, останало откъснато заради пропадане на единствения път към него.

В чернооченското село Безводно живеят 60 души, основно стари хора. Има и три бебета. Втори ден те нямат връзка с околния свят, защото свлачище повлече част от пътя в язовир Боровица.  Днес към селото бяха насочени храна, питейна вода, лекарства и памперси за децата. Продуктите бяха доставени с бусове до началото на свлачището. Оттам, с катъри през снега в планината, те бяха превозени в селото. Това е само една от операциите, проведена днес в района на Кърджали. Спасители с високопроходими машини  разчистиха от паднали дървета пътя до село Мак и доставиха храна в село Ахрянско. Измъквали са затънали в преспите домашни животни и са транспортирали сърдечно-болна жена. Заедно със състезатели по оффроуд са пробивали пътищата до две села в общините Крумовград и Кирково. Екипите на пожарната са реагирали на 12 сигнала за помощ през последното денонощие. Въпреки че в областта бедственото положение беше отменено, все още в няколко общини извънредната ситуация остава. Заради опасността от наводнения е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада „Арда”. Следят се и всички микроязовири в района.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44