Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сърница се провеждат първите за общината местни избори

67% е избирателната активност към 17.00 часа

| обновено на 15.03.15 в 17:02

В Сърница се провеждат първите за общината местни избори, като претендентите за кмет са четирима. За първи път в страната ще се проведе и преференциален вот за общински съветници. Открити са пет изборни секции - три в Сърница и по една  в селата Побит камък и Медени поляни. 4 256 души имат право на глас, от тях над 3000 в самия град Сърница, а около 1200 в Побит камък и Медени поляни. Всички изборни секции отвориха точно в 6 часа и всички членове на секционните избирателни комисии бяха налице.
 
В обедните часове се наблюдава масово струпване пред избирателните секции. До 17.00 часа гласувалите са около 67 процента. Получен е първият сигнал за упражняване на психологически натиск върху избиратели, има сигнали и за купуване на гласове и раздаване на религиозни атрибути. Кандидат за общински съветник паркира автомобила си пред секция номер 1 и започна демонстративно да наблюдава избирателите. Общинската избирателна комисия в Сърница обаче не установи незаконна агитация в днешния изборен ден, както и случаи на купуване на гласове.

В Сърница се наблюдава голямо политическо присъствие, тъй като изборите се разглеждат като генерална репетиция за предстоящите местни избори през есента. Провеждането на предсрочните избори се налага заради обособяването на Сърница като самостоятелна община. Интересът към днешния вот е изключително голям, коментира председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван:

Има голяма активност от всички партии. Ние сме може би най-красивото градче в Родопите и имат голям интерес и депутатите от парламента. Днес допускаме, че избирателната активност ще бъде над 70 процента. 

Всички изборни секции са снабдени с агрегати в случай, че токът прекъсне.  Пътищата към Сърница са проходими, но при зимни условия, напомнят от полицията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44