Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище скъса магистралния водопровод от язовир "Боровица"

| обновено на 15.03.15 в 15:27
яз. "Боровица"
Снимка: БГНЕС

Свлачище скъса магистралния водопровод, който захранва с питейна вода от язовир "Боровица" хиляди домакинства в района на Кърджали. Аварията е станала тази сутрин в трудно достъпно място край село Пъдарци. Целият скат под селото се е свлякъл в язовир Кърджали. Тоновете земна маса са скъсали на няколко места дебелата стоманена тръба. Засегнатият участък е с дължина 100 метра. За да се поправи, ще се наложи да се копае на 4 метра дълбочина и то при продължаващо движение на земните пластове. Свлечената земна маса е повлякла голям участък от водопровода. Повредата е на място, където преди половин година се активизира свлачище след проливните дъждове.

В района на повредата вече работят дежурните екипи на ВиК. Най-краткият срок, който специалистите дават за възстановяване на водоподаването, е 36 часа. Работата на аварийните екипи се затруднява от недостъпното място на повредата. Дотам се ходи пеша три километра, силно пресеченият терен е затруднил достъпа дори на тежките багери. Над мястото на аварията преминава далекопровод, който също може да се скъса. Ще се работи денонощно, осигурено е осветление и генератори за ток. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е информирана за тежката ситуация.

От обед вече няма вода в Кърджали, Момчилград и още около 40 села. От ВиК посъветваха домакинствата да се запасят с необходимите количества вода. ВиК - Кърджали ще осигури водоноски за населените места, засегнати от аварията.

За свлачището, което прекъсна тръбата, се знае отдавна. Всяка година то се придвижвало с по няколко сантиметра, докато снощи не тръгнал целият склон. Още четири критични участъка има по трасето на магистралния водопровод, строен преди повече от 50 години. Общината в Кърджали има планове за изграждането на нов, но за него трябват над 10 милиона лева, които не са по силите на местната управа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44