Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много сигнали за свлачища постъпват в Смолянско

| обновено на 15.03.15 в 15:31
Снимка: архив

Обстановката в Смолянска област се нормализира и все по-малко сигнали постъпват на тел 112. През изминалата нощ има само един сигнал за пожар, на който е реагирано веднага. От почти всички общини на територията на планинската област, обаче, има сигнали за силно активизиране на свлачища в пределите им. Подадени са сигнали за няколко свлачища в общините Смолян, Девин и Баните, но няма затворени пътища. От община Неделино има информация за три големи свлачища на нейна територия.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването и разширяване на пътища в планинския регион. Над 10 населени места веча са захранени с агрегат, съобщи директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров:

По отношение на операциите, които се извършват през днешния ден, основно сме насочили усилията в община Баните и то към село Загражден, село Рибен дол и махалички, които са по една-две къщи, за да достигнем и до тях. Надявам се, че в края на деня няма да има човек или населено място , което да не е достигнато.

Почти е овладяна обстановката и в община Мадан, в която има 44 населени места, а пътната им мрежа е 260 км, допълва кметът Фахри Молайсенов:
8 селища останаха без ток. Най-голямото Върбина, Студена, Боровина, Шаренска, Мъглища, Крайна, но нещата вървят добре. Работят много екипи. Надявам се до утре вечер ще се оправим с всички населени места с тока. Пътните артерии навсякъде са пробити вече. Работят булдозери. Надявам се до края на утрешния ден вече да са почистени и разширени всички пътища, направени проходими и достъпни с леки коли, да не са само с уазки и джипове. Влизаме в крак лека-полека. 

Кметът посочи, че знае за започналата дарителска акция за бедстващите от жителите на варненския квартал "Аспарухово":
Получихме обаждане преди два дена от "Аспарухов"о. Там са си учредили една организация, хората там са получавали помощ, както от нас, така и от други населени места, когато те бедстваха. Те искат да върнат жеста по същия начин. Събират хранителни продукти, закупили са един-два агрегата, които искат да ги дарят на общината, много сме благодарни, защото наистина в това време се вижда кои са, хората трябва да си помагане, наистина това е много важно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44