Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава водната криза в Кърджали

Скъсан водопровод остави хиляди в Кърджали и района без вода
Снимка: БГНЕС
През цялата нощ продължи ремонтът на скъсания магистрален водопровод, който остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на Кърджали. Тежката авария беше предизвикана от свлачище край село Пъдарци, на 18 километра от областния град.

Мястото на аварията е труднодостъпно, до него се ходи пеша около 3 километра по стръмен и хлъзгав терен. За работата на аварийните екипи през нощта бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Снощи беше разкрит един от двата засегнати участъка и беше заварена нова тръба.

Според областния управител Илия Илиев не се налага привличане на допълнителна техника и аварийни групи. Специалистите се надяват най-късно тази вечер скъсаният водопровод да бъде възстановен. Заради тежката повреда над 50 хиляди души от Кърджали и 40 села и днес ще останат без питейна вода. За Момчилград, който също се захранва от този водопровод, е осигурено водоподаване от алтернативен източник. Има опасност при продължаване на свлачищните процеси в района да се появят нови пробиви по тръбата и тогава отстраняването на повредата ще отнеме месец.

Заради водната криза общината в Кърджали ще зареди днес с над 2 хиляди литра питейна вода детските и социалните заведения. Ще се доставят и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44