Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аксьонов: Крим никога вече няма да е част от Украйна

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Днес се навършва една година от референдума в Крим, с който полуостровът беше присъединен към Русия. По повод годишнината местният ръководител Сергей Аксьонов заяви, че решението на Москва да защити населението на полуострова е било правилно и никой не се е месил във вътрешните работи на Украйна. В интервю за Би Би Си Аксьонов заяви, че полуостровът никога повече няма да е част от Украйна:

Никой не е взимал нищо. Това беше изборът на кримчани. Нищо не би могло да стане без подкрепата на местното население, затова не става дума за никакъв акт на агресия, а за демократична стъпка.

Твърденията на Запада, че станалото в Крим е незаконно, се дължат на дезинформирацията на медиите, които не отразиха точно събитията в Крим, заяви Аксьонов.

Близо 97 на сто от избирателите в тогавашната украинска автономна република гласуваха за присъединяване към Русия.

Полуостровът беше включен в състава на Руската федерация на 18-и март 2014-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44