Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа рисърч": Българите продължават да харесват Русия, но не мислят, че тя е модел за развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Българите продължават да  харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в Европейския съюз и НАТО. Това сочи изследване на агенция „Алфа рисърч“ по поръчка на Европейския съвет за външна политика.

Изследването е проведено в периода 23-ти февруари - 4-ти март.

Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока. И след събитиятата от последната една година, 54% са запазили положителното си отношение към нея непроменено, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди анексирането на Крим. За 40% действията на Русия в този конфликт пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали негативно отношение към Русия и преди конфликта, а останалите 30 на сто са променили позицията си заради политиката й към Украйна.

От "Алфа рисърч" коментират, че само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%). Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на столицата и най-вече 18-30 годишните, докато възрастните хора над 60 години остават ядрото на подкрепата за руската политика.

Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО, показват данните от изследването. За 42% от хората участието на България в Алианса е важно за сигурността и отбраната на страната, срещу 22%, които смятат, че то е вредно. Над 50 на сто от запитаните изразяват мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на Алианса, а 14% заявяват, че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.

На фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява преобладаващо положително. Три четвърти (74%) смятат, че България води умерена и балансирана политика.

Мнозинството от сънародниците ни обаче не подкрепят налагането на нови санкции срещу Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44