Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва инициативата "Да създадем България 2020"

Начало на кампанията в Търговище
Снимка: Евтим Петков

От днес в цялата страна започна  инициативата „Да създадем България 2020“. Областните информационни центрове ще организират допитване до гражданите, относно възможностите за подобряване на живота във всяко едно населено място, чрез проекти, финансирани с европейски средства.

Чрез изнесени приемно във всички общини в страната, до края на март, на гражданите ще бъдат раздавани информационни материали. Те имат възможност да попълват и анкетни карти,  в които посочват потребностите и желанията си за подобряване на живота в населените места, съобщи Росица Кривирадева от Областния информационен център в Ловеч.

Какви проблеми могат да се решат. Доста добри предложения сме получили от хората. Предимно са посочили проблемите с инфраструктурата и състоянието на пътната врежа. Има и за социални услуги, за възрастни хора, особено по селата, които тоново се оказаха изолирани от европейското финансиране. Имаме предложения за разнообразяване на забавленията в Ловеч  като необходимост от басейн, необходимост от кино.

Кривирадева допълни, че допитването ще се прави и  електронно. Резултатите от него ще бъдат предадени на общинските администрации, които пък ще трябва да представят проектната си  готовност. В края на кампанията ще бъдат изготвени информационни карти  на потребностите на хората, които ще насочват общините по кои програми да изготвят проектите си, а Областните информационни центрове ще  им предлагат възможностите за финансиране с европейските средства.

Областният информационен център в Търговище  информира, че кампанията ще премине в два основни етапа. Първият цикъл включва анкетно проучване, какво искат да променят хората в своето населено място с европейските средства в следващите 6 години. Предвижда се в Попово, Опака, Антоново и Омуртаг да се организират открити приемни, в които посетителите ще попълват  анкетни карти, обясни ръководителят на екипа  Милчо Тонев:

В община Търговище, проектите, които биха се реализирали, 38 процента от тях са от програмата „Развитие на човешките ресурси“. В община Търговище има и много други неща, така че тук със сигурност няма да представим само една оперативна програма.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44