Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Провал на споразуменията от Минск ще доведе и до увеличаване на европейските санкции срещу Русия

Снимка: БТА

Провал на споразуменията от Минск ще доведе и до увеличаване на европейските санкции срещу Русия, заяви външният министър Даниел Митов. В Брюксел, където участва в Съвета по външни работи, той коментира как Европейския съюз оценява моментната ситуация в Източна Украйна и какви са нагласите за удължаване на санкциите. Сегашните санкции за руския финансов, енергиен и отбранителен сектор, изтичат в средата на юли. Очакваше се тази седмица да има решение дали те ще бъдат подновени.  Външните министри обаче, днес въобще не са обсъждали този въпрос. Българският дипломат номер едно потвърди, че макар различните страни да имат различни оценки и анализи, преобладаващата нагласа е да се даде шанс на примирието. За българската позиция Даниел Митов каза:

Аз се опитвам да поддържам умерена позиция, която се базира на факта, че в момента има обективно намаляване на броя нарушения на примирието, но в същия момент нарушението си е нарушение.

Никой не иска да мисли за евентуален провал на примирието. Ако се стигне до там обаче, това ще означава и по-тежки санкции, категоричен беше Митов.

Ако Минските споразумения се провалят по вина на подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна, тогава няма никакви колебания, че санкциите ще бъдат увеличени. Не мисля, че има какъвто и да било разнобой сред държавите-членки. Но това е сценарий, който никой не иска да види. В момента никой дори не иска да обсъжда, защото всички се надяваме, че споразуменията ще бъдат спазени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44