Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови свлачища се активизираха в Родопите

| обновено на 17.03.15 в 10:19
Снимка: БГНЕС

През огромното свлачище край Югово, което прекъсна движението по пътя Смолян – Асеновград, е бил направен коридор, за да преминат четири автобуса с 200 гости от Холандия. Тяхната визита съвпадна с началото на провеждащия се в курорта елитен кръг от световния сноуборд тур, който фокусира вниманието на спортните медии от Европа към родопския курорт, допълва изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков:

През последните няколко седмици Пампорово беше бомбардирано от природни бедствия. То не бяха поройни дъждове, то не бяха обилни снеговалежи, които блокираха целия регион, спиране на ток, и какво ли още не. Все неща, от които лъвски се съвземахме в рамките на 48-72 часа, за да дойде поредният катаклизъм, въпросното голямо свлачище. При всички положения бедствията се отразяват. Хората се отказват от пътувания, някои си тръгват по-рано, други въобще отказват да дойдат. Безспорно се отразява. Ние се справяме. Ние набираме скорост и за пореден път се случва нещо, каза директорът на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

Тази нощ се активираха още две свлачища в Родопите. Свлачище от около 80 кубически метра земна маса се активизира на изхода на смолянския квартал "Устово" по посока Мадан. Няма пострадали хора. Екипи продължават разчистването на свлачището. Движението се осъществява в едната лента, информираха от Областното пътно управление. Движението по пътя Рудозем – Средногорци също е затруднено заради свличане на земна маса.

По-рано "Хоризонт" съобщи, че и днес остава затворен основният път Асеновград – Смолян. Продължава разчистването на тоновете скали, които се срутиха на пътя в района на Юговското ханче. Движението се пренасочва през Девин – Кричим.

Отмениха бедственото положение в община Баните, съобщи кметът Райчо ДанаиловНощта премина в работа по отваряне на пътища за Сливка, Две тополи, за Рибен дол и за Кръстатица. Мисля, че днес до обяд ще се справим с всички населени места. Електрозахранване имаме и за Гълъбово, остана сега в момента за Малка Арда и в последствие работим за Рибен дол и за Две тополи, така че, считано от днес, бедственото положение в община Баните е отменено.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че заради снегопочистване от 10 до 12 часа днес движението в района на прохода Шипка ще е в едната лента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44