Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел и Анкара ще засилят сътрудничеството и политическия диалог в енергийния сектор

Европейската комисия и Турция започват диалог на високо ниво по енергийните въпроси. Темите ще бъдат природен газ, електроенергия, атомна енергетика, възобновяеми източници и енергийна ефективност. Това са договорили турският министър на енергетиката и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз. В съвместната им декларация се подчертава, че развитието на Турция като регионален разпределителен център за природен газ е от общ интерес, както и че двете страни ще работят за Южния газов коридор и за осъществяване на проекта за Трансанадолски газопровод - ТАНАП. В документа не се споменава за "Турски поток" и руските доставки на газ.

От комисията припомнят, че като страна-кандидат за членство в Европейския съюз Турция вече е постигнала съществен напредък в привеждането на енергийното си законодателство в съответствие с европейските норми. На тази база Брюксел и Анкара ще засилят сътрудничеството и политическия диалог в енергийния сектор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44