Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Европа има интерес България да бъде в центъра на разпределянето на природен газ

Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

Ако Южният газов коридор ще минава през Гърция, всички останали количества природен газ, които ще постъпват към Евросъюза от Турция, трябва да се преразпределят през България. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на среща с български евродепутати, по време на която ги призова да съдействат за осъществяване на някои от стратегическите приоритети на страната ни. Какво още каза Митов по енергийната тема и за „Южен поток“?

Европа има интерес България да бъде в центъра на разпределянето на природен газ, заяви Даниел Митов по повод плановете за газов център във Варна. Министърът беше категоричен още, че страната ни не може да бъде наказвана от Русия, че спазва европейското законодателство, и подчерта, че никоя държава не може да решава еднолично откъде ще влиза газ в Европейския съюз. Това решение, по думите му, може да бъде взето само в диалог между тази страна и Евросъюза.

България е юридически чиста по отношение на "Южен поток" и в момента очаква конкретни стъпки по изпълнението на проекта от другата страна, каза още Митов. Ако този проект изобщо е спрян, той е спрян политически – до момента няма формално спиране, междуправителственото споразумение не е деносирано, България издава всички необходими разрешителни, а компанията продължава да работи, обясни българският дипломат номер 1.

Той поиска от българските евродепутати да съдействат и за получаване на подкрепа за справяне с миграционния натиск, на който е подложена страната ни. На срещата с него дойдоха евродепутати от всички политически сили с изключение на БСП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44