Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници организират национален протест

| обновено на 18.03.15 в 09:19
Снимка: forthenature.org
Национален протест в защита на природата ще се проведе в няколко града. Акции ще има тази вечер в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Петрич.

Природозащитниците настояват да се забрани сечта в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.


Еколозите искат да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори, да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия, да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.

Природозащитници настояват още националните паркове да се запазят свободни от моторни превозни средства, моторни шейни, моторни летателни средства, освен за спасителни акции и охрана на парка.

В предаването "Преди всички" Катерина Раковска, експерт по програма "Защитени територии и Натура 2000" в WWF България, посочи, че защитените територии у нас са 5,5 процента, което е по-малко, отколкото средното в ЕС, където те са 16 процента. 

Защитените територии, освен че пазят природата, те са източник на основни услуги за хората в България. Половината население пие вода от защитените територии. Наша отговорност е да ги пазим и да ги предадем на хората след нас. Тази година е много важна за много от парковете, защото трябва да се приемат плановете за управление, където няма. И да се актуализират плановете за управление на тези, които имат такива.

Чуйте разговора от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Забраната за износа на дървесина изкарва бранша на протест

Работници от дърводобивни предприятия излизат днес на протест пред парламента срещу забраната за износ на дървесина. Според изчисленията на специалисти от бранша тримесечният мораториум ще доведе до съкращаване на 8 хиляди работници и големи загуби за..

публикувано на 18.03.15 в 07:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44