Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят ценна книга за Найден Геров

Защо един атомен физик и бивш ректор написа книга за възрожденеца Найден Геров? 

Отговорът е в книгата "Явлението Найден Геров" от проф. дфн Никола Балбанов, която ще бъде представена в Народна библиотека "Иван Вазов". С тази книга авторът отправя апел към обществото, да не допускаме  забравяне на имена като Найден Геров и редица възрожденци, оставили трайна диря в развитието на историята, науката и литературата ни. 

Найден Геров е автор на първия учебник по физика, той е лексиколог и дипломат, бележит педагог, просветител и общественик. Найден Геров е истинско явление!  казва проф. Балабанов.  

Творбата е спечелила конкурса на Община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Професор Никола Балабанов е бивш ректор на  Пловдивския университет, сега е преподавател в катедра "Оптика и атомна физика" във Физическия факултет. Той е автор на 14 учебника, 15  книги и на летописа "Пловдивският университет – мечти и реалности".

Представянето е от 17,30 ч. в Конферентната зала на библиотеката.

Интервюто с проф. Никола Балабанов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.