Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се очаква да участва в тържествата за годишнината от присъединяването на Крим

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия отбелязва днес първата годишнина от присъединяването на Крим. В централните тържества в Москва се очаква да участва президентът Владимир Путин.

Крим винаги е бил част от Русия, каза точно преди една година руският президент, след като тържествено подписа указа за присъединяване на полуострова. По-късно Владимир Путин беше приветстван от десетки хиляди на митинг край стените на Кремъл:

След тежко, дълго и уморително плаване Крим и Севастопол се завръщат в родното пристанище, на родния бряг, в Русия
, каза държавният глава.

Днес на същото място в ранния следобед ще се състои митинг-концерт под мотото "Ние сме заедно". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин не предвижда да участва в тържествата в Крим, но не изключи той да присъства на Червения площад.

Денят е обявен за почивен за жителите на Крим от местните власти. В Държавната дума вече е внесено предложение от догодина днешният ден да бъде официален празник за цялата Руска федерация.

Днес във всички големи градове на Крим се организират улични шествия и тържества, като военните в Севастопол ще маршируват без оръжие по крайбрежната улица.

По време на митинга в Москва, който ще се проведе на метри от моста, където беше убит Борис Немцов, полицията ще предприеме мерки за охрана на мястото, където беше застрелян опозиционният политик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44