Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителна такса възпира болни с психични увреждания да посещават специализиран център в Добрич

Дневният център за хора с психични увреждания в Добрич навърши 5 години. Контингентът от нуждаещи се от социални услуги се увеличава, но заради задължителната такса болните не могат да посещават центъра, каза мениджърът на екипа Сашо Герджиков. И аргументира необходимостта от съществуването му така:

Да помогнем на хората, които са с тежки психични увреждания. Това са хора с параноидна шизофрения. Човек, който получи това заболяване, губи абсолютно всички социални умения. Той не може да се грижи за себе си. Предлагаме здравно обслужване, имаме медицински специалист, рехабилитационни услуги. Имаме много добър трудотерапевт. Имаме и музикален терапевт.

Посещенията в центъра са доброволни. Болните сключват договор и не са пациенти, а потребители на социална услуга.

Подробен репортаж за Дневния център за хора с психични увреждания - в предаването "Хоризонт до обед".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44