Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическите санкции на ЕС срещу Русия вероятно няма да бъдат продължени на срещата в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските икономически санкции срещу Русия най-вероятно няма да бъдат продължени по време на започващата в Брюксел среща на върха. Много от държавните и правителствените ръководители са с нагласа да отложат това решение за по-късен етап, за да се даде шанс на примирието в Източна Украйна.

Решението дали да бъде продължен срокът на действие на санкциите срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор в Русия не е спешно. Те изчитат през юли – дотогава ще има поне още един Европейски съвет и няколко съвета на министрите в различни формати. Това решение може да бъде подготвено и на ниво посланици в Евросъюза. Според дипломати санкциите няма да отпаднат и удължение ще има най-вероятно до края на годината, но подходящият политически момент за него не е днес. Сега всички са съсредоточени върху усилията примирието да проработи, очаква се именно в тази посока – за стриктно спазване на споразуменията от Минск – да е и едно от ключовите политически послания от срещата.

Другото отново ще засяга Русия и по-конкретно газовата зависимост от нея. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат бъдещия енергиен съюз, който предвижда повече алтернативни доставчици и трасета за природен газ, повече свързаност между отделните страни - членки, така че при криза никоя от тях да не изпадне в патова ситуация, и повече прозрачност на газовите пазари, както и на енергийните договори със страни извън Съюза.

България ще бъде представена на двудневното заседание от премиера Бойко Борисов, преди него той ще участва в традиционната работна среща на лидерите от Европейската народна партия, където ще са още германският канцлер и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44