Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене минаха промени за дейността на НЗОК

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри на първо четене въвеждането на основен и допълнителен пакет здравни дейности, поемани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Промените предвиждат още отстъпките в цените на лекарствата да бъдат договаряни централизирано, ако намаления не са договорени, продуктите да не бъдат включвани в Позитивния лекарствен списък.

Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи целите на реформата в сектора:

Намаляване на отделните показатели в отделните възрастови групи на заболяваемост и на обща смъртност на населението, защото, ако тези цели не са били поставяни досега, това е ясният отговор на въпроса защо вкарваме все повече и повече пари в тази система, а здравният статус на българите става все по-лош и по-лош в сравнение със средноевропейския. С влизането на задължителната здравна карта и с промяната на заплащането на лекарския труд по квалификационна скала, заедно с промените в ЗЗО, ще затвори причините ние през цялото време да търсим, да контролираме количествени критерии, за да обособяваме качество. Да наричаме популизъм това, че мнението на пациентите за удовлетвореността от това, което получават, ще бъде част от оценката на работата на това лечебно заведение, е подход, който категорично не приемам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44