Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорени са 100 млн. лева по новата ОП "Човешки ресурси"

Снимка: Петя Генова

Вече са договорени 100 милиона лева по новата оперативна програма "Човешки ресурси". Една трета от парите са за младежка заетост, а останалите - за лични асистенти на хора с увреждания и за възрастни, които не могат да се грижат сами за себе си. 

"Нови алтернативи" се казва операцията, по която отново ще работят личните асистенти във всички общини на страната и, на практика, продължават схемата "личен асистент" от предходния програмен период. Но този път допълнена с грижа за възрастни болни и самотни хора. Целта е да се намали зависимостта от грижа в институция. Лицата с увреждания и затруднено обслужване ще получат право на индивидуален бюджет за ползване на услугата "личен асистент". Сами ще определят как тя да бъде организирана във времето. Целевите групи - хора с увреждания и с ограничения или с невъзможност за самообслужване, хора над 65-годишна възраст. 
Румяна Георгиева - ръководител на проекта обясни пред "Хоризонт", че документи ще се приемат от 27 март в общинските администрации. Личните асистенти работят и в момента, но с пари от бюджета, а не с пари по оперативната програма:  
Засега са им осигурени по договор ангажиментите до края на март. Предстои да бъдат удължени и за месец април, като през това време ще могат да подадат заявленията и да кандидатстват за участие в новия проект.
За новата целева група възрастните хора социалните ще правят преценка на място: 
За всеки ще бъде извършена оценка в дома със съдействието на неговите близки, ще се потвърждава с актуални медицински документи и няма да е наложително да се представя експертно решение на ТЕЛК и разбира се, че няма близки, които да я осигуряват.
Един асистент ще може да се грижи за един, двама или трима потребители. Това ще преценява общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44