Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху промени своя тон по въпроса за създаването на Палестинска държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се отметна от предизборното си изявление, че няма да позволи създаването на независима Палестинска държава. Това той направи в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си (MSNBC) няколко дни след победата на партията му Ликуд.

В навечерието на изборите премиерът каза, че ако спечели, няма да позволи създаването на Палестинска държава. Думите му го противопоставиха на американската политика, която цели съществуването на две независими държави в региона. Сега в интервюто Нетаняху не потвърди изказването си:

Не искам решение, в което да има само една държава. Искам устойчиво, мирно решение между две държави, но за да стане това, обстоятелствата трябва да се променят.

Пред MSNBC Нетаняху адресира и критиките, че в деня на изборите е предупредил как опонентите му масово извозват до урните израелци от арабски произход: На първо място, съм много горд да съм министър-председател на всички граждани на Израел – араби, евреи…

За различното звучене в деня на изборите, той казва: Не се опитвах да потисна вота, опитвах се да призова нашите гласоподаватели да излязат.

Говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест затвърди позицията на Белия дом, че думите на израелския министър-председател в деня на изборите недвусмислено са поставили под въпрос правото на израелците от арабски произход да участват в изборите. В същото време, според телевизия Ен Би Си, в лични разговори, президентът Обама е повдигнал отново въпроса за преосмисляне на отношенията с Израел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44